Valoarea turistică a sitului arheologic în economia rurală

Cu ocazia Expediției Arheologice și Etnografice Crihana Veche 2017, în cadrul Workshopului Interdisciplinaritate în Arheologie, Codrin Dinu Vasiliu și Ioan Sebastian Brumă au prezentat comunicarea Valoarea turistică a sitului arheologic în economia rurală.


Rezumat:

Situl arheologic reprezintă mereu un obiectiv turistic și poate constitui un element de potențare a economiei rurale. Dezvoltarea economiei vizitării produce anumite riscuri de deteriorare a siturilor arheologice. Dar turismul nu este întotdeauna o activitate non-invazivă.

În dezbaterile cu privire la relația dintre patrimonializare și dezvoltare turistică, există două poziții de limită: una ține de excluderea sitului arheologic din circuitul turistic, pentru protejarea sa, cealaltă ține de ideea că un sit arheologic este protejat mai ales de recunoașterea publică a importanței acestuia și de promovarea sa ca valoare locală, regională, națională sau universală.

Cu ocazia acestei comunicări, ne propunem să vă stimulăm la un dialog activ, pornind mai ales de la experiența dumneavoastră de arheologi și antropologi, în vederea prezentării unor argumente pro și contra în ceea ce privește cele două poziționări teoretice sau în legătură cu anumite soluții de compromis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest